Як вибрати ламінат для квартири: поради експертів і типові помилки під час вибору

28 августа 2024 Рубрика: Пол и потолок

Ламінат вважається універсальним матеріалом. Його укладають у житлових і комерційних приміщеннях і навіть оздоблюють ним стіни.

Розбираємося, який ламінат вибрати для різних кімнат і на які критерії орієнтуватися, щоб покриття прослужило довго. Докладніше з асортиментом ламінату можна ознайомитися на сайті за посиланням: https://kimnata.ua/laminat/.

Особливості покриття

Ламінат — один із найпопулярніших матеріалів для оздоблення підлоги. Покупців приваблює різноманітність забарвлень, простота укладання, ремонтопридатність і зносостійкість. Досягаються ці якості завдяки особливій будові планок:

  • Нижній стабілізуючий шар з просоченого картону перешкоджає деформаціям ламінату.
  • Основа з високощільної ДВП (HDF) робить планки міцними і стійкими до високих навантажень.
  • Декоративний шар найчастіше імітує малюнок і колір деревини, каменю або плитки.
  • Захисне зносостійке смолисте покриття, повністю прозоре і фактурне, робить ламінат схожим на той матеріал, який він імітує.
  • Замкові з’єднання з боків ламелей дають змогу швидко і надійно скріплювати деталі між собою так, щоб зібрати підлогове покриття без цвяхів і клею.

У результаті матеріал виходить максимально натуральним, таким, що не виділяє шкідливих речовин під час використання, а тому повністю безпечним для людей і тварин.

Загальні поради щодо вибору ламінату

Наші рекомендації допоможуть не помилитися і підібрати ламінат, який прослужить довго. На що звернути увагу під час вибору:

Виробник

Висока якість ламінату у компаній, що входять до EPLF (асоціації європейських виробників ламінованих підлог). Також непоганим варіантом буде купівля матеріалу відомих фірм, що дорожать репутацією.

Клас зносостійкості та міцності

Виділяють побутові, придатні для використання у квартирі (з 21 по 23 клас), і комерційні підлогові покриття (з 31 по 34 клас), які використовуються в офісах, готелях та інших місцях з високою прохідністю і високими навантаженнями.

Екологічність

Визначити її можна за використовуваним маркуванням: Е1 — матеріал практично не містить шкідливих речовин, їхня концентрація перебуває на природному рівні. Ламінат класу Е1 виділяє шкідливих речовин не більше, ніж звичайна деревина. Е3 заборонений до використання.

Стійкість до появи подряпин і стирання

Визначається маркуванням від АС1 до АС6. Чим вищий клас, тим стійкіше покриття.

Волого- і водостійкість

Важливо не плутати ці поняття, а також дивитися на щільність плит (бажано від 900 кг/м3), наявність додаткового герметизуючого шару і обробку спеціальними просоченнями.

З’єднання

Найпростіший і найзручніший при складанні — тип Click, коли планки вставляються в пази і замикаються. Lock трохи складніший — ламелі ніби вбивають одна в одну.

Наявність запаху

Якісний матеріал не повинен сильно пахнути. Невеликий заводський запах має швидко вивітрюватися.

Дизайн

Ламінат найчастіше імітує натуральне дерево або паркет. Поверхня матеріалу може бути гладкою або фактурною.

Виробники іноді економлять на якості верхнього захисного шару або на самій основі. Однак саме через це помітно знижується термін експлуатації і погіршується якість покриття. Тому перед покупкою, крім вивчення характеристик, обов’язково потрібно оглянути самі планки і поцікавитися гарантійним терміном.

Як вибрати хороший ламінат під різні приміщення

При виборі підлогового покриття завжди потрібно враховувати, де воно буде використовуватися. Наприклад, для кухні важлива якість — вологостійкість, а для передпокою — стійкість до стирання. При цьому ламінат має підходити до інтер’єру всього приміщення.

Ще один важливий момент — правильне поєднання різних видів ламінату в одній кімнаті, наприклад під час зонування простору. Замок — універсальне кріплення, проте товщина самих планок у різних виробників може відрізнятися, що створить складнощі при комбінуванні.

Кухня

Для кухні підійде ламінат 33 класу. З ним підлогу можна буде сміливо мити навіть кілька разів на день — планки не здуватимуться або не втрачатимуть вигляд. Максимальної надійності покриттю додасть обробка стиків мастикою. Ідеальним рішенням стане фактурний ламінат — він неслизький, на ньому непомітні плями, розводи, відбитки ніг.

Ванна кімната

Для ванної кімнати підійде водостійкий ламінат: він не боїться вологи, потрапляння крапель і не роздувається від розлитої води, бо його виробляють із ПВХ-плит, а не з пресованої деревини. Для повної герметичності деякі виробники наносять на краї ламелей шар каучуку. Таке покриття з вологостійкого ламінату не поступатиметься за якістю традиційній керамічній плитці. Однак при цьому буде теплим і більш приємним для босих ніг.

Ще одна важлива відмінність ламінату з ПВХ — безпека. Навіть на вологому покритті ризик посковзнутися і впасти мінімальний, оскільки зовнішня частина планок рельєфна і оброблена спеціальним нековзним складом.

Житлові приміщення

У вітальнях, спальнях і дитячих кімнатах навантаження на підлогу помірне, тому можна купувати ламінат як побутових 21-23 класів, так і комерційних класів — 31 і вище. Тут необхідно враховувати плановане навантаження. Наприклад, у спальні немає потреби у високій зносостійкості покриття, а ось у дитячій краще використовувати вологостійкий матеріал із міцним зовнішнім шаром.

Важливий момент для житлових кімнат — звукоізоляція і відсутність скрипів і шумів під час ходьби по підлозі. Тому під ламінат обов’язково стелиться спеціальна підкладка, яка гаситиме всі звуки і згладжуватиме нерівності підлоги. Наявність або відсутність скрипу залежить і від якості укладання. Незважаючи на легкість монтажу, краще найняти професіоналів.

Передпокій

Зазвичай підлоги в передпокої та коридорах зазнають максимального навантаження: тут висока прохідність, багато бруду і пилу, що приносяться з вулиці на взутті. Тому підлогове покриття має бути надійним, стійким до бруду та стирання, легко митися. Для передпокою і коридорів оптимальне використання ламінату 33 або 34 класу, оскільки саме вони мають найкращі показники зносостійкості. Обов’язкова вимога — обробка планок на виробництві вологовідштовхувальними просоченнями і використання високощільного деревного волокна. Тоді підлога не деформується від впливу вогкості.

Типові помилки під час вибору ламінату

Неправильний вибір або неякісне укладання можуть сильно скоротити термін служби підлогового покриття. Нижче розберемо найпопулярніші помилки, через які виникає 90% розчарувань у ламінаті.

Неправильний вибір класу зносостійкості

Часто ламінат купують одразу на всю квартиру, але при цьому беруть матеріал побутових класів, не враховуючи особливості навантаження в різних приміщеннях. Причиною тому стають або бажання оформити житло в єдиному стилі, або прагнення заощадити. Але через кілька років такі покупці розчаровуються, тому що в передпокої і на кухні покриття втрачає вигляд: стирається, деформується від води і розходиться по швах.

Під час вибору покриття насамперед потрібно звертати увагу на клас зносостійкості та кімнату, де воно буде використовуватися. Наша пам’ятка допоможе зорієнтуватися:

  • 31 клас — для спалень, робочих кабінетів, віталень для сімей з однієї-двох осіб, які рідко приймають у себе гостей.
  • 32 клас — для дитячих, віталень, коридорів, будинків із невеликими домашніми тваринами.
  • 33 клас — для кухонь, передпокоїв, ванн (обов’язкова водостійкість), квартир з великими домашніми тваринами.
  • 34 клас — для тамбурів на кілька сімей, комерційних приміщень та інших місць, де підлоги зазнають високих навантажень.

Труднощів при підборі дизайну не виникне: зазвичай виробники випускають всі доступні дизайни в різних класах.

Недостатня або надмірна товщина

Після вибору класу обов’язково дізнавайтеся товщину ламелей. Що вони тонші, то галасливіше покриття і то краще сусідам знизу буде чутно кроки у вашій квартирі. Тонкий ламінат легше деформується і ламається, тому на нього небажано встановлювати важкі меблі. Однак товсті планки не пропускатимуть достатню кількість тепла від теплої підлоги. Загалом можна дати такі рекомендації:

  • 6-8 мм — для мінімальних вертикальних навантажень або поверх системи теплої підлоги.
  • 9-10 мм — оптимальний вибір для житлової квартири, гарне поєднання шумозаглушення і міцності.
  • 10-12 мм — для кімнат, де стоятимуть важкі меблі.

Непоєднувані кольори оздоблювальних матеріалів

Щоб уникнути ефекту простору, що розпадається, необхідно до покупки оцінити, наскільки добре поєднуються між собою відтінки стін, текстилю та підлоги. Тут діє загальне правило: оздоблювальні матеріали підбираються в одній колірній гамі — теплій або холодній. Щоб не ризикувати, прикладайте до ламінату в магазині зразки шпалер та інших матеріалів — так можна буде точно оцінити їхню сполучуваність.

Переплутані вологостійкість і водостійкість

Найбільше проблем із ламінатом виникає при потраплянні на нього води. Якщо її не витерти відразу, то дошки розбухають, розшаровуються і можуть деформуватися. Щоб мінімізувати ці негативні ефекти і зробити покриття придатним до використання в будь-яких кімнатах, виробники випускають волого- і водостійкий ламінат. Важливо ці якості не плутати:

  • Вологостійкі планки мають високу щільність і просякнуті захисними складами, проте воду вони все одно вбирають, нехай і повільніше, ніж звичайні. Також матеріал при перепадах температур змінює свої обсяги. Через це його можна використовувати тільки у внутрішніх приміщеннях — кухні або передпокої.
  • Водостійкі ламелі взагалі не вбирають воду, їхні краї та зовнішній бік оброблені спеціальними складами, що не дають змоги воді проникати в структуру ламінату. Такий матеріал підійде для санвузлів, ванних, балконів, веранд.

Економія на підкладці

Нерідко ламінат укладають на підлогу без підкладки або беруть найдешевшу і найтоншу, оскільки не бачать у ній особливого сенсу. Однак підкладка виконує кілька важливих функцій:

  • Вирівнювання чорнової підлоги.
  • Пом’якшення ударного навантаження на покриття.
  • Додаткова шумо- і теплоізоляція.
  • Заповнення щілин між підлоговим покриттям і основою, що повністю виключає появу скрипів.
  • Зниження навантаження на замки.

Усі ці властивості дають змогу продовжити термін експлуатації ламінату мінімум на 5 років. Оптимальний варіант для квартири — хвойна або коркова підкладка товщиною 2-3 мм. Це повністю натуральні матеріали, що не виділяють шкідливих речовин, гіпоалергенні та не притягують пил. Якщо все-таки купуєте штучну підкладку, звертайте увагу на гігієнічні сертифікати, а за їх відсутності — на запах: чим він сильніший, тим більше шкідливих речовин може випаровувати матеріал.

Купувати занадто товсту підкладку немає сенсу — вона буде проминатися, що збільшить навантаження на замки і призведе до їхньої поломки.

Помилки під час укладання ламінату

Недотримання технології під час монтажу скорочує період використання покриття на 5-7 років. За кількох порушень проблеми виникнуть у перший же рік експлуатації. Уникайте таких помилок:

  • Укладання відразу після купівлі без попередньої акліматизації у квартирі або будинку (від 2 діб).
  • Відсутність гідро- і пароізоляції.
  • Монтаж відразу на бетон, без підкладки.
  • Укладання на стяжку з вологістю понад 2,5%.
  • Укладання на нерівну основу з перепадами по висоті понад 2 мм на 1 м.
  • Монтаж впритул до стін без розширювального зазору в 5-10 мм від стін і порогів.

Прикріплення планок до підлоги цвяхами, саморізами або на клей також вважається грубою помилкою, яка може призвести до деформації ламінату і появи скрипів.

Догляд за ламінатом

Щоб продовжити термін експлуатації підлогового покриття і зберегти його вигляд, дотримуйтесь кількох правил:

  • Покладіть біля порога килимок, щоб не дряпати підлогу піском і дрібним камінням, принесеним на взутті.
  • Зробіть м’які накладки на ніжки меблів, а пластмасові коліщатка на стільцях, кріслах і диванах замініть на гумові.
  • Під час прибирання використовуйте вологу, а не мокру ганчірку.
  • Розлиту воду витирайте якомога швидше.
  • Для видалення пилу з фасок під час монтажу використовуйте пилосос, а не мокру ганчірку.
  • Плями, що в’їлися, видаляйте спеціальним очищувачем і ретельно його змивайте — сліди від очищувача притягують забруднення.

Щоб ламінат служив довго, під час вибору потрібно враховувати особливості власної сім’ї та житлоплощі. Наприклад, для активних дітей, які регулярно проводять експерименти у власній кімнаті, краще вибрати міцніший і зносостійкіший матеріал із вологовідштовхувальними просоченнями. А для маленької кухні, де готує одна людина і більше ніхто туди не заходить, можна вибрати покриття простіше.

Последние записи